Προβλημα Υγείας, Συχνά προβλήματα υγείας, Γενικος Ιατρος, Παθολόγος

Πρόβλημα υγείας

Αν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα υγείας, μπορεί να αναρωτιέστε σε ποιον γιατρό χρειάζεται να απευθυνθείτε. Μια από τις καλύτερες επιλογές είναι να επισκεφτείτε ένα έμπειρο και καταρτισμένο Γενικό Οικογενειακό Γιατρό, ο οποίος αφενός είναι εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα παθολογίας και αφετέρου μπορεί να παραπέμπει σε ειδικές εξετάσεις ή άλλες ειδικότητες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στο εξωτερικό ο Γενικός Γιατρός είναι ο πρώτος γιατρός που πρέπει να επισκεφτούν οι ασθενείς αν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας, ενώ στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες οι ασθενείς απευθύνονταν σε κάποιο παθολόγο. Ωστόσο με την εξέλιξη της ιατρικής, αυτός ο ρόλος και η αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση, αφορά πλέον τον ΄Γενικό Οικογενειακό Ιατρό.

Ο κόσμος στην Ελλάδα είναι πιο εξοικειωμένος με την ειδικότητα του Παθολόγου, παρά με αυτή του Γενικού Οικογενειακού Γιατρού.

– Dr Αγγελάκη Χριστίνα

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα υγείας;

Τα πιο κοινά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ένας Γενικός Γιατρός στο ιατρείο του περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεωντα οποία περιλαμβάνουν:

Ψυχολογικά προβλήματα (άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, στρες)

Προβλήματα αναπνευστικού συστήματος (αλλεργίες, άσθμα, ΧΑΠ, βήχας,

Λοιμώξεις (πνευμονία, ουρολοιμώξεις, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, ιώσεις)

Μυοσκελετικά προβλήματα (οσφυαλγία, τραυματισμοί, πόνος, αρθρίτιδα, κα)

Ορμονικά προβλήματα και προβλήματα μεταβολισμού (σαχκαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, υπερθυροειδισμός, υποθυροειδισμός)

Καρδιολογικά προβλήματα (υπέρταση, αρρυθμίες)

Προβλήματα υγείας των γυναικών (διαταραχές περιόδου, εμμηνόπαυση και προεμμηνόπαυση, κα)

Δερματολογικά προβλήματα (ψωρίαση, ακμή, δερματίτιδα, έκζεμα, μυκητιάσεις, κα)

Γαστρεντερολογικά προβλήματα (δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, ΓΟΠ, ευερέθιστο έντερο, κα)

Άλλα προβλήματα (ημικρανίες, κα)

Εκτός από τα παραπάνω συχνά προβλήματα υγείας, είναι στο ρόλο του Γενικού Ιατρού να πραγματοποιεί προληπτικό ελέγχο ρουτίνας για διάφορες παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος, δίνοντας έμφαση στην προληπτική φροντίδα (πχ εμβολιασμοί) και την έγκαιρη διάγνωση.

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ή ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ;

Στόχος του γενικού γιατρού είναι να αντιμετωπίζει όλο το φάσμα της ανθρώπινης παθολογίας και να είναι κοντά στον ασθενή και την οικογένειά του. Τις προηγούμενες δεκαετίες ο παθολόγος στην Ελλάδα έπαιζε τον ρόλο του γενικού οικογενειακού ιατρού στα αστικά κέντρα και στην επαρχία.

Είναι σαφώς προτιμότερο αρχικά να απευθυνθεί ένας ασθενής σε ένα καταρτισμένο γενικό γιατρό για την πρώτη εκτίμηση, διάγνωση και θεραπεία. Για εκείνες τις περιπτώσεις ασθενών που είναι σπάνιες, δυσεπίλυτες ή χρειάζονται περαιτέρω διευρεύνηση ή ειδική αντιμετώπιση, μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε έναν ειδικό παθολόγο, πράγμα το οποίο θα συστήσει και ο καταρτισμένος γενικός ιατρός, εφόσον χρειαστεί.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΡΑΝΤΕΒΟΥ – 6993.400.600

Η γιατρός δέχεται ασθενείς με ραντεβού. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη γραμματεία στο τηλέφωνο 6993.400.600 για ραντεβού και περισσότερες πληροφορίες. Το ιατρείο βρίσκεται στο Χολαργό (Λεωφ. Περικλέους / Φανερωμένης).