υπερταση πιεση

Αρτηριακή Υπέρταση

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Οι αρτηρίες μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σε όλα τα όργανα του σώματος. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και μειώνεται στη διάρκεια της ημέρας.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120mm Hg για τη συστολική και κάτω από 80mm Hg για τη διαστολική. Η συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς φεύγει από την καρδιά. Η τιμή της συστολικής (μεγάλης ) πίεσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 140mmHg. 

Η διαστολική πίεση (μικρή) είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά ξεκουράζεται. Η τιμή της διαστολικής (μικρής ) πίεσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 90mmHg.

Τι είναι η υπέρταση;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ονομάζεται υπέρταση, και είναι η πίεση που είναι υψηλότερη από τη φυσιολογική. Η αρτηριακή πίεση αλλάζει στη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τις δραστηριότητές σας.

– Αγγελάκη Χριστίνα

Με τη βοήθεια του γιατρού σας μπορεί να γίνει η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης και η σωστή θεραπεία. Όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποιοι παράγοντες προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση;

Στο 95% των περιστατικών με υψηλή αρτηριακή πίεση τα αίτια είναι άγνωστα (ιδιοπαθής υπέρταση).

Πρόληψη υπέρτασης

Πολλοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως:

  • Η σωματική άσκηση 30 λεπτά την ημέρα ή έστω 3 φορές την εβδομάδα
  • Η διακοπή του καπνίσματος
  • Η ισορροπημένη διατροφή με περιορισμό στην κατανάλωση άλατος /αλκοόλ
  • Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
  • Η διαχείριση του στρες και του άγχους