παθολογος χολαργος

Παθολόγος ή Γενικός Ιατρός: ποιες οι διαφορές – Ιατρείο Χολαργού / Παπάγου

Η γιατρός Αγγελάκη Χριστίνα είναι Γενικός Οικογενειακός Ιατρός και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Χολαργό. Συχνά το κοινό χρησιμοποιεί τους όρους παθολόγος και γενικός ιατρός σαν συνώνυμους, όμως πρόκειται για δύο διαφορετικές ειδικότητες, με ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά (πχ εκπαίδευση στην παθολογία) αλλά και αρκετές διαφορές.

Ο κόσμος στην Ελλάδα είναι πιο εξοικειωμένος με την ειδικότητα του παθολόγου.

– Dr Αγγελάκη Χριστίνα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

Η αλματώδης εξέλιξη της ιατρικής και οι σύγχρονες ανάγκες οδήγησαν στη δημιουργία της σύγχρονης ειδικότητας του Γενικού Οικογενειακού Γιατρού. Ο Γενικός Ιατρός έχει μια σφαιρική γνώση όλης της ιατρικής και είναι εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει όλο το φάσμα της ανθρώπινης παθολογίας.  Ενας γενικός γιατρός παρέχει βοήθεια για χρόνιες και οξείες νόσους και προβλήματα. Η εκπαίδευσης για τους Γενικούς Οικογενειακούς Γιατρούς περιλαμβάνει την εξωνοσοκομειακή φροντίδα, τη συνέχεια της φροντίδας, τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη της ασθένειας.

Ένας γενικός γιατρός λειτουργεί και ως σύμβουλος υγείας και αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής των ασθενών με το εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ), είναι κοντά στον ασθενή και την οικογένειά του. Ένας γενικός γιατρός μπορεί να συνταγογραφεί εξετάσεις και φάρμακα όλων των ειδικοτήτων, όπως και να χορηγεί ιατρικές γνωματεύσεις, πιστοποιητικά και άδειες εργασίας για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ένας γενικός γιατρός (όπως και ένας παθολόγος) μπορεί επίσης να έχει λάβει περαιτέρω εξειδίκευση σε έναν τομέα, πχ σακχαρώδη διαβήτη (διαβητολόγος), υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, κα.

Οι γενικοί γιατροί εργάζονται σε ιδιωτικά ιατρεία, νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία όπου αναλαμβάνουν τη διάγνωση και τη θεραπεία νοσημάτων, καθώς και την πρόληψη και ενημέρωση των ασθενών. Οι γενικοί γιατροί στελεχώνουν δηλαδή ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία (όπως στα επείγοντα και στη διαλογή ασθενών του νοσοκομείου) έτσι ώστε να θεραπεύουν ή να κατευθύνουν σωστά τους ασθενείς, διακρίνοντας τα χρόνια από τα οξέα περιστατικά και εκείνα που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Συντονίζουν επίσης τη φροντίδα των ασθενών ανάμεσα σε εξειδικευμένους ιατρούς (πχ καρδιολόγο, αιματολόγο, ογκολόγο, διαβητολόγο, κα) όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

Ο παθολόγος είναι ένας περισσότερο εξειδικευμένος γιατρός συγκεκριμένα στην εσωτερική παθολογία και προτιμάται για δυσεπίλυτες καταστάσεις ή χρόνιες καταστάσεις που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση ή αντιμετώπιση. Ένας ειδικός παθολόγος μπορεί επίσης να στελεχώνει ένα παθολογικό ιατρείο ή άλλες δομές υγείας (κέντρο υγείας, ΠΕΔΥ, νοσοκομείο, κα).

Τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, το σύστημα υγείας βασίζεται στην ιδέα τα νοσήματα να αντιμετωπίζονται αρχικά στην κοινότητα και να παραπέμπτονται (στο νοσοκομείο, σε ειδικούς παθολόγους ή σε όποια ειδικότητα απαιτείται) μόνο μετά από παραπομπή από γενικό γιατρό.

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ή ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ;

Στόχος του γενικού γιατρού είναι να αντιμετωπίζει όλο το φάσμα της ανθρώπινης παθολογίας και να είναι κοντά στον ασθενή και την οικογένειά του. Τις προηγούμενες δεκαετίες ο παθολόγος στην Ελλάδα έπαιζε τον ρόλο του γενικού οικογενειακού ιατρού στα αστικά κέντρα και στην επαρχία.

Είναι σαφώς προτιμότερο αρχικά να απευθυνθεί ένας ασθενής σε ένα καταρτισμένο γενικό γιατρό για την πρώτη εκτίμηση, διάγνωση και θεραπεία. Για εκείνες τις περιπτώσεις ασθενών που είναι σπάνιες, δυσεπίλυτες ή χρειάζονται περαιτέρω διευρεύνηση ή ειδική αντιμετώπιση, μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε έναν ειδικό παθολόγο, πράγμα το οποίο θα συστήσει και ο καταρτισμένος γενικός ιατρός, εφόσον χρειαστεί.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΡΑΝΤΕΒΟΥ – 6993.400.600

Η γιατρός δέχεται ασθενείς με ραντεβού. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη γραμματεία στο τηλέφωνο 6993.400.600 για ραντεβού και περισσότερες πληροφορίες. Το ιατρείο βρίσκεται στο Χολαργό (Λεωφ. Περικλέους / Φανερωμένης).