παχυσαρκια

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια πάθηση που οφείλεται στην υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Η παχυσαρκία δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης. Είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση νοσημάτων του καρδιαγγειακού, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει ή να προλάβει την εμφάνιση προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία. Διαιτητικές αλλαγές, αυξημένη φυσική δραστηριότητα  και αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες βοηθούν στην απώλεια βάρους.

– Dr Αγγελάκη Χριστίνα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν γιατί μερικοί άνθρωποι είναι παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα συνδυασμού γενετικών παραγόντων, περιβαλλοντικών παραγόντων καθώς και επιλογών στον τρόπο ζωής όπως η διατροφή και η άσκηση.

Συμπτώματα

Η διάγνωση της παχυσαρκίας γίνεται όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ / BMI) είναι πάνω από 30. Για να υπολογίσετε τον δείκτη μάζας σώματος, διαιρέστε το βάρος (kg) με το ύψος σας (m2).

 • Δείκτης μάζας σώματος <18,5 : λιποβαρής
 • Δείκτης μάζας σώματος 18,5-24,9 : φυσιολογικό βάρος
 • Δείκτης μάζας σώματος 25-29,9 : υπέρβαρος
 • Δείκτης μάζας σώματος > 30 : παχύσαρκος

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο δείκτης μάζας σώματος είναι μια μέθοδος υπολογισμού του σωματικού λίπους. Ωστόσο, ο δείκτης μάζας σώματος δεν μετρά άμεσα το λίπος. Γι’ αυτό μερικοί άνθρωποι, όπως οι αθλητές που έχουν αυξημένη μυϊκή μάζα , μπορεί να έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, χωρίς να έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος.

Ποιότητα ζωής

Η παχυσαρκία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου. Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει:

 • Κατάθλιψη
 • Αναπηρία
 • Σεξουαλικά προβλήματα
 • Αίσθημα ντροπής και ενοχών
 • Κοινωνική απομόνωση

Πρόληψη παχυσαρκίας

Εάν είστε υπέρβαροι,παχύσαρκοι ή έχετε φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορείτε να προλάβετε την αύξηση του σωματικού βάρους και τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό. Τα βήματα για την πρόληψη της αύξησης σωματικού βάρους είναι τα ίδια με αυτά που ακολουθεί κάποιος για να χάσει βάρος και περιλαμβάνουν την καθημερινή άσκηση, την ισορροπημένη διατροφή και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.

 • Τακτική άσκηση: Χρειάζεται να κάνετε 150-300 λεπτά μέτριας έντασης αεροβική άσκηση την εβδομάδα, για να αποφύγετε την αύξηση βάρους.  Μέτριας έντασης αεροβική άσκηση είναι το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο .
 • Ισορροπημένη διατροφή: Καταναλώνετε υγιεινές τροφές με χαμηλές θερμίδες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και περιορίστε τα γλυκά και το αλκοόλ. Καταναλώνετε τρία γεύματα την ημέρα, με περιορισμένα ενδιάμεσα σνακ. Μπορείτε να καταναλώνετε τροφές που περιέχουν θερμίδες και λιπαρά με μέτρο. Ως επί το πλείστων ,επιλέξτε τροφές που βοηθούν στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους.
 • Αποφύγετε τις συνθήκες που σας ωθούν στο να τρώτε πολύ. Αναγνωρίστε τις καταστάσεις που σας οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο και να καταγράφετε τι τρώτε, πόσο τρώτε, πότε τρώτε, πως νιώθετε και πόσο πεινασμένοι είστε. Θα παρατηρήσετε κάποια συγκεκριμένα μοτίβα. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις  για να ελέγξετε το σωματικό σας βάρος.
 • Τακτικός έλεγχος του βάρους. Οι άνθρωποι που ζυγίζονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπορούν πιο εύκολα να κρατήσουν το βάρος τους σταθερό. Η συχνή παρακολούθηση του βάρους σας εμποδίζει το να βάλετε περιττά κιλά.
 • Συνέπεια. Προσπαθήστε να τρέφεστε υγιεινά τις καθημερινές, τα σαββατοκύριακα και στις διακοπές ώστε μακροχρόνια να  διατηρείτε το σωματικό σας βάρος σταθερό.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση παχυσαρκίας

Εφόσον οι αλλαγές του τρόπου ζωής και η δίαιτα δεν έχουν αποτέλεσμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και το αδυνάτισμα. Φάρμακα που έχουν εγκριθεί περιλαμβάνουν το Xenical, Mysimba, και άλλα.