Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι το συχνότερο αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις. Η νόσος προσβάλλει περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού. Οι γυναίκες καθώς και άτομα με οικογενειακό ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα χρόνιο νόσημα που διαδράμει με υφέσεις και εξάρσεις των συμπτωμάτων.

– Dr Αγγελάκη Χριστίνα

Η νόσος προσβάλλει συχνότερα τις μικρές αρθρώσεις των χεριών και ποδιών, αλλά και μεγαλύτερες αρθρώσεις (γόνατα, πηχεοκαρπικές, ποδοκνημικές κ.λ.π). Η προσβολή των αρθρώσεων είναι συνήθως συμμετρική (αμφοτερόπλευρη προσβολή ίδιων αρθρώσεων). Πολύ συχνά εμφανίζονται εξωαρθρικές εκδηλώσεις από προσβολή άλλων οργάνων (πνευμόνων, καρδιάς, νεφρών, οφθαλμών κ.α).

Η εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ποικίλει. Οι επιπτώσεις της μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία αν προκύψει σημαντική αρθρική καταστροφή.

Η έγκαιρη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας οδηγεί σε έγκαιρη έναρξη της θεραπείας. Η θεραπεία αποσκοπεί στην ανακούφιση από τον πόνο, στον περιορισμό της αρθρικής βλάβης , στη διατήρηση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων καθώς και στην πρόληψη και αντιμετώπιση επιπλοκών από ζωτικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, νεφροί, μάτια ).

Συμπτώματα

  • Πόνος, πρήξιμο ή δυσκαμψία αρθρώσεων που διαρκεί για έξι εβδομάδες ή περισσότερο.
  • Πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί 30 λεπτά ή περισσότερο.
  • Προσβάλλονται  περισσότερες από μία αρθρώσεις.
  • Οι μικρές αρθρώσεις προσβάλλονται πρώτες (καρποί,  αρθρώσεις χεριών και ποδιών) 
  • Συμμετρική προσβολή των αρθρώσεων.