καταθλιψη depression

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία πάθηση η οποία επηρεάζει το πως νιώθουν, το πως σκέφτονται και το πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Δεν είναι απλά ένα αίσθημα λύπης ή απαισιοδοξίας, η κατάθλιψη επηρεάζει τις δραστηριότητες, την εργασία και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Η κατάθλιψη δεν θα φύγει από μόνη της. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη, τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερεύσουν και να γίνουν χρόνια. Είναι συνεπώς σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια το νωρίτερα δυνατό.

– Dr Αγγελάκη Χριστίνα

Συμπτώματα κατάθλιψης

Η κατάθλιψη ορισμένες φορές έχει βιολογικό υπόβαθρο, αλλά κυρίως εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδο, επειδή δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν κατατάστεις ζωής. Για παράδειγμα, προβλήματα στο γάμο, διαζύγιο, χωρισμοί, οικονομικές δυσκολίες, απώλειες αγαπημένων προσώπων (πένθος), ανεργία είναι μερικά παραδείγματα καταστάσεων τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Ένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να εμφανίζει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Ανηδονία, απώλεια ενδιαφερόντων
  • Διαταραχές ύπνου
  • Δυσκολία συγκέντρωσης, αδυναμία μνήμης
  • Διαταραχές της όρεξης (υπερφαγία ή ανορεξία)
  • Ενοχές
  • Κόπωση
  • Αυτοκτονικό ιδεασμό

Αντιμετώπιση της Κατάθλιψης

Αναλόγως της βαρύτητας της κατάθλιψης, αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακετική αγωγή (αντικαταθλιπτικά) ή/και με ψυχοθεραπεία, αναλόγως του αν πρόκειται για μια βαριά ή πιο ελαφριά κατάσταση αντίστοιχα. Υπάρχουν επίσης και άλλες θεραπευτικές μέθοδοι, όπως το EMDR, o Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (rTMS), η Ηλεκτροσπασμοθεραπεία, καθώς και φυσικές εναλλακτικές θεραπείες.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ασφαλή, ωστόσο χρειάζεται προσοχή όταν κανείς λαμβάνει πολλά διαφορετικά φάρμακα, μεγάλες δόσεις ή συμπληρώματα, ώστε να αποφύγει παρενέργειες, όπως το σύνδρομο σεροτονίνης.

Εάν νομίζετε ότι πάσχετε από κατάθλιψη, το καλύτερο είναι να επισκεφτείτε ένα γιατρό για να συζητήσετε από κοντά τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και να λάβετε αντικαταθλιπτική αγωγή, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.

Τεστ κατάθλιψης

Μπορείτε να έχετε μία πρώτη γνώμη για το αν πάσχετε από κατάθλιψη απαντώντας σε ορισμένες σύντομες ερωτήσεις ενός online ερωτηματολογίου: κατάθλιψη τεστ.