Φάρμακα για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα πρόβλημα υγείας και μπορεί να οδηγήσει μακροχρόνια σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν οι αλλαγές στον τρόπο ζω΄ής (πχ γυμναστική) και η προσεγμένη διατροφή και δίαιτα δεν έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας (δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ > 30).

Τα περισσότερα φάρμακα για αδυνάτισμα ασκούν τη δράση τους μειώνοντας την όρεξη ή αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό. Κάποια φάρμακα έχουν και τις δύο δράσεις. Η ορλιστάτη έχει διαφορετική δράση συγκριτικά με τα υπόλοιπα φάρμακα, επηρεάζοντας την απορόφηση του λίπους.

Για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας έχουν εγκριθεί φάρμακα όπως το Xenical, Mysimba, Ozempic:

XENICAL

Το XENICAL (ορλιστάτη) ενδείκνυται σε άτομα με παχυσαρκία για απώλεια βάρους και διατήρηση αυτού όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα. Χρησιμοποιείται επίσης για μείωση του κινδύνου επαναπρόσληψης βάρους μετά από προηγούμενη απώλεια αυτού.

MYSIMBA

Το Mysimba (συνδυασμός ναλτρεξόνης και βουπροπιόνης) χρησιμοποιείται σε παχύσαρκους και υπέρβαρους ενήλικες για τη διαχείριση του βάρους μαζί με μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων και φυσική άσκηση. Πιο συγκεκριμένα, το φάρμακο ασκεί τη δράση του μέσω μείωσης της πείνας και βελτίωσης του ελέγχου επιθυμίας για λιχουδιές (γλυκά, υδατάνθρακες, κα).

OZEMPIC / WEGOVY

Το Ozempic (σεμαγλουτίδη) χορηγείται σε ενέσιμη μορφή, μια φορά την εβδομάδα. Μιμείται τη δράση του πεπτιδίου GLP-1 (ορμόνη που παράγεται στο έντερο) αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά τη λήψη τροφής.

TRULICITY

Το Trulicity (ντουλαγλουτίδη) χορηγείται και αυτό σε ενέσιμη μορφή.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα φάρμακα για να αδυνατίσει;

  • Εάν το δείκτης μάζας σώματος (BMI) είναι μεγαλύτερος του 30
  • Αν ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεγαλύτερος του 27 και έχετε κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης ή υπέρταση.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας;

Μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετη απώλεια βάρους 3-7% συγκριτικά με το αδυνάτισμα που επιτυγχάνεται μόνο με αλλαγές του τρόπου ζωής και δίαιτας. Μια συστηματική απώλεια βάρους 5-10% μπορεί να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην υγεία, όπως μειωμένη αρτηριακή πίεση, επίπεδα σακχάρου, τριγλυκερίδια και χοληστερίνη.

Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας

Η γιατρός Αγγελάκη Χριστίνα κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Σακχαρώδη Διαβήτη – Παχυσαρκία.

Η γιατρός δέχεται ασθενείς με ραντεβού. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη γραμματεία στο τηλέφωνο 6993.400.600 για ραντεβού και περισσότερες πληροφορίες. Το ιατρείο βρίσκεται στο Χολαργό – Αθήνα.