αλατι διατροφη υγεια προβληματα

Το αλάτι και η υγεία σας

Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι μία ουσία που ο οργανισμός μας χρειάζεται σε μικρές ποσότητες. Υπολογίζεται ότι οι ανάγκες μας είναι περίπου 500mg αλατιού την ημέρα, για τις ζωτικές λειτουργίες, τη στιγμή που ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει περίπου 6gr (6000mg) την ημέρα μέσα από τη διατροφή του ημερησίως. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης αλατιού είναι στα 1,500mg την ημέρα, και γενικά προτείνεται η κατανάλωση να περιορίζεται στα 2,300mg την ημέρα.

Όμως η περίσσεια αλατιού στη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας:

1. Καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο περιορισμός του αλατιού μειώνει και την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένας από τους κύριους λόγους καρδιαγγειακών νοσημάτων, και σε αυτήν οφείλονται τα 2/3 όλων των εγκεφαλικών και όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι γενετικά ευαίσθητοι στο αλάτι, και αυτοί μπορεί να δουν πολύ μεγάλη βελτίωση της πίεσης, όταν το μειώνουν στη διατροφή τους. Οι μελέτες έχουν ακόμα ότι σε ανθρώπους άνω των 50 ετών, υπάρχει μεγαλύτερη βελτίωση στην αρτηριακή πίεση με τον περιορισμό του αλατιού στη διατροφή τους.

2. Οστεοπόρωση

Το ποσό του ασβεστίου που το σώμα σας χάνει μέσω της ούρησης αυξάνεται όσο αυξάνεται η ποσότητα αλατιού το οποίο τρώτε. Εάν το ασβέστιο που λαμβάνεται δεν είναι αρκετό, μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες από τα οστά και σε οστεοπόρωση. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν μειώνεται η λήψη αλατιού από τη διατροφή, επηρεάζεται θετικά το ισοζύγιο ασβεστίου, και αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την απώλεια ασβεστίου από τα οστά που συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε.

3. Καρκίνος

Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων αλατιού, νατρίου ή αλατισμένων τροφών συνδέεται με καρκίνο του στομάχου, και μπορεί να αποτελεί ακόμα και αιτία καρκίνο στομάχου.

4. Χρόνια νεφρική νόσος

Η χρόνια νεφρική νόσο έχει κοινούς παράγοντες κινδύνου με τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, και η υπέρταση είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου και για τα δύο. Η ευαισθησία στο αλάτι είναι πιο έντονη σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, λόγω της μειωμένης ικανότητας των νεφρών να αποβάλουν νάτριο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσοτέρου από 4,600 mg αλατιού την ημέρα επιβαρύνει την πρόγνωση σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Γενικά προτείνεται η κατανάλωση αλατιού με μέτρο, δηλαδή λιγότερο από 4,000mg ημερησίως και λιγότερο από 3,000mg ημερησίως αν υπάρχουν συμπτώματα όπως κατακράτηση υγρών ή πρωτεϊνουρία.

Αλάτι και διατροφή

Το αλάτι υπάρχει σε χαμηλές ποσότητες σε όλες τις ανεπεξέργαστες τροφές, όπως τα φρούτα, λαχανικά, κρέας και γαλακτοκομικά. Το περισσότερο αλάτι στη διατροφή μας προέρχεται από έτοιμα φαγητά και τροφές, και όχι από αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό μας πριν ή μετά το μαγείρεμα.

Οι δέκα πιο συχνές πηγές αλατιού στη διατροφή μας είναι το ψωμί, πίτσα, σάντουιτς, σούπες, μπουρίτος, τάκος, τα διάφορα σνακ (τσιπς, ποπ κορν), κοτόπουλο, τυρί, αυγά και ομελέτες.

Το φυσικό αλάτι είναι πιο υγιεινό από το μαγειρικό αλάτι;

Το μαγειρικό αλάτι προέρχεται κυρίως από ορυχεία αλατιού ή από την εξάτμιση θαλάσσιου νερού. Ανεξαρτήτως προέλευσης, όλα τα αλάτια περιέχουν χλωριούχο νάτριο και τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία κυμαίνονται σε πολύ μικρά ποσοστά. Μπορεί λοιπόν ένα «φυσικό αλάτι» να περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία, είναι όμως σε πολύ μικρές ποσότητες για να είναι ωφέλιμο. Ο κύριος λόγος επιλογής φυσικού αλατιού, είναι λόγω της διαφορετικής γεύσης του.