κολπικη μαρμαρυγη

Κολπική Μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια μορφή αρρυθμίας που επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία και αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία και η επίπτωσή της αυξάνεται με την ηλικία

– Dr Αγγελάκη Χριστίνα

Στην κολπική μαρμαρυγή η καρδιά χτυπάει γρήγορα και ακανόνιστα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να μην λειτουργεί σωστά και να μην μπορεί να στείλει όλο το αίμα προς την περιφέρεια. Έτσι, το αίμα λιμνάζει στην καρδιά και μπορεί να πήξει, δημιουργώντας θρόμβους. Οι θρόμβοι αυτοί μπορεί να φύγουν από την καρδιά και να αποφράξουν κάποια αρτηρία σε άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας για παράδειγμα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή έχουν οι ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση, από στεφανιαία νόσο, από κάποια βαλβιδοπάθεια της καρδιάς, από καρδιακή ανεπάρκεια, από αναπνευστικές παθήσεις, από υπερθυρεοειδισμό, από υπνική άπνοια. Άνθρωποι που κάνουν χρήση ουσιών ή καταναλώνουν πολύ αλκοόλ έχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν την ταχυκαρδία, το αίσθημα παλμών, τη ζάλη, την κόπωση, τη δύσπνοια.

Διάγνωση

Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται με την κλινική εξέταση και με τα χαρακτηριστικά ηλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα. Σε μερικές περιπτώσεις συστήνεται η 24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος (Holter ρυθμού).

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής είναι φαρμακευτική. Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή λαμβάνουν κάποιο σκεύασμα για μείωση των καρδιακών παλμών, για να λειτουργεί η καρδιά πιο σωστά. Επίσης λαμβάνουν κάποιο αντιπηκτικό (φάρμακο που αραιώνει το αίμα) για να μειωθεί η πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων. Η αραίωση του αίματος μειώνει τον κίνδυνο των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο της αιμορραγίας. Είναι σημαντικό να συζητήσει κανείς το κόστος και το όφελος της θεραπείας με τα αντιπηκτικά με το γιατρό του. Άλλος τρόπος θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής είναι η ηλεκτρική ανάταξη (ηλεκτρική καρδιομετατροπή -ablation).

Η πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται με τη ρύθμιση της υπέρτασης, της χοληστερόλης, του διαβήτη, με την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και την άσκηση.