προδιαβητης prodiabitis

Προδιαβήτης

Ο προδιαβήτης είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας όπου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να διαγνωστεί ως διαβήτης τύπου 2.

Ο προδιαβήτης σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

– Αγγελάκη Χριστίνα

Εάν έχετε προδιαβήτη μπορείτε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αποτρέψετε ή να καθυστερήσετε τον διαβήτη τύπου 2 και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι προκαλεί τον προδιαβήτη;

Εάν έχετε προδιαβήτη, τα κύτταρα του σώματός σας δεν ανταποκρίνονται κανονικά στην ινσουλίνη. Το πάγκρεας σας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να προσπαθήσει να κάνει τα κύτταρα να ανταποκριθούν. Τελικά το πάγκρεας σας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μεταβολισμού σας και το σάκχαρο στο αίμα σας ανεβαίνει, θέτοντας τη βάση για προδιαβήτη – και διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

Συμπτώματα προδιαβήτη

Ο προδιαβήτης δεν έχει ιδιαίτερα ή ξεκάθαρα συμπτώματα. Για αυτό μπορεί να έχετε για χρόνια προδιαβήτη ο οποίος να μην έχει διαγνωστεί, μέχρι να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2 ή άλλα σοβαρά συμπτώματα. Για αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε περιοδικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας εάν έχετε οποιονδήποτε από τους παράγοντες κινδύνου για προδιαβήτη, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

  • Να είστε υπέρβαροι
  • Ηλικία άνω των 45 ετών
  • Έχετε συγγενή 1ου βαθμού (γονιός, αδέλφια) που πάσχει από διαβήτη τύπου 2
  • Αν ασκείστε σωματικά λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα
  • Αν είχατε εμφανίσει διαβήτη κύησης
  • Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Εξετάσεις για προδιαβήτη

Αρκεί μία απλή εξέταση σακχάρου (εξέταση αίματος) για να μάθετε εάν έχετε προδιαβήτη.