δεικτης μαζας σωματος δμσ

Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ / BMI)

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, ΒΜΙ = Body Mass Index) αποτελεί ένα απλό και αξιόπιστο δείκτη του σωματικού λίπους και παχυσαρκίας. Υπολογίζει αν ΄΄ενας άνθρωπος έχει χαμηλό, φυσιολογικό βάρος, αν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αντιπροσωπεύει έναν δείκτη παχυσαρκίας του ατόμου, και χρησιμοποιείται ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, άλλων προβλημάτων υγείας και την εκτίμηση θνησιμότητας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

– Dr Αγγελάκη Χριστίνα

Τιμές ΔΜΣ και κατηγορίες κινδύνου

ΚατάταξηΔείκτης μάζας σώματοςΚίνδυνος
Ελλειποβαρής< 18,5Χαμηλός
Φυσιολογικό βάρος18,5–24,9Ανάλογος του γενικού πληθυσμού
Αυξημένο βάρος≥25,0
Υπέρβαρος25,0–29,9Ηπίως αυξημένος
Παχύσαρκος30 –34,9Μέτρια αυξημένος
Σοβαρή παχυσαρκία35 – 40Αρκετά αυξημένος
Νοσογόνος παχυσαρκία40 – 50Πολύ αυξημένος
Κακοήθης παχυσαρκία> 50Υπερβολικά αυξημένος

Πως υπολογίζεται ο δείκτης μάζας σώματος;

Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται βάσει του τύπου: ΔΜΣ = βάρος (kg)/ύψος2 (m2 ) , δηλαδή είναι ίσος με το πηλίκο του βάρους (σε κιλά kg) διά του ύψους στο τετράγωνο (σε μέτρα).

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένα πρακτικό εργαλείο, όμως δεν λαμβάνει υπόψη το μυϊκό ιστό. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που ασκείται και έχει αυξημένη μυϊκή μάζα, έχει μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με κάποιον άνθρωπο του ίδιου ύψους που δεν ασκείται, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο ασκούμενος είναι πιο παχύσαρκος και σε μεγαλύτερο κίνδυνο.