συχνες παθησεις ηλικιωμενων

Οι συχνότερες παθήσεις στην 3η ηλικία

Η γήρανση, η κληρονομικότητα και το στρες της ζωής καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τους ηλικιωμένους να αποφύγουν την εμφάνιση τουλάχιστον μίας χρόνιας νόσου. Το 80% των ηλικιωμένων (ηλικία 65 και άνω) έχουν τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση, ενώ το 68% έχει δύο ή περισσότερες. Παρά τα στατιστικά νούμερα αυτά, υπάρχουν αρκετά που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε, να καθυστερήσετε ή να διαχειριστείτε την εμφάνιση χρονίων νόσων.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε, να καθυστερήσετε ή να διαχειριστείτε την εμφάνιση χρονίων νόσων.

– Dr Αγγελάκη Χριστίνα

Παρακάτω αναφερόμαστε στις 10 από τις πιο συχνές παθήσεις που εμφανίζονται σε ηλικιωμένους ασθενείς, άνω των 65 ετών.

10. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Το 11% των ηλικιωμένων πάσχουν από ΧΑΠ, μία χρόνια κατάσταση που περιλαμβάνει εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα. Η ΧΑΠ καθιστά δύσκολη την αναπνοή, προκαλεί βήχα και αίσθημα σφιξίματος στο στήθος. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για να αποφύγετε τη ΧΑΠ είναι η διακοπή του καπνίσματος, καθώς και η αποφυγή καπνού και σκόνης, που μπορούν να ερεθίζουν τους πνεύμονες. Εάν έχετε ήδη ΧΑΠ, θα πρέπει να λαμβάνετε την αγωγή σας, καθώς και εμβόλια για τη γρίπη.

9. Αλτσχάιμερ και άνοια

Το 11% των ηλικιωμένων πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας. Το Αλτσχάιμερ είναι μία συγκεκριμένη μορφή άνοιας, που προκαλεί διαταραχές μνήμης και δυσκολία στην σκέψη και στην επίλυση προβλήματος, σε βαθμό που επηρεάζει την λειτουργικότητα και την καθημερινότητα.

 8. Κατάθλιψη

Περίπου το 14% των ηλικιωμένων υποφέρουν από κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση που δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Η κατάθλιψη προκαλεί ένα επίμονο αίσθημα θλίψης, απαισιοδοξίας, απελπισίας, κόπωσης, διαταραχές της όρεξης και του ύπνου, ανηδονία, κα. Η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση που θεραπεύεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μιλήστε με το γιατρό σας αν νομίζετε ότι υποφέρετε από κατάθλιψη ή έχετε αυτοκτονικές σκέψεις.

7. Καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει το 14% των ηλικιωμένων. Η καρδιά μπορεί να μεγαλώσει σε μέγεθος ή να χτυπά πιο γρήγορα (όταν ο καρδιακός μυς δεν λειτουργεί αποτελεσματικά ώστε να στείλει το απαραίτητο οξυγόνο στα διάφορα όργανα του σώματος) και αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση, ναυτία, ίλιγγο, σύγχυση.  

6. Χρόνια νεφρική νόσος

Το 18% των ηλικιωμένων εμφανίζουν χρόνια νεφρική νόσος ή μειωμένη νεφρική λειτουργία με τη γήρανση.  Οι άνθρωποι που έχουν χρόνια νεφρική νόσο, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ή νεφρική ανεπάρκεια. Ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση νεφρικής νόσου.

5. Σακχαρώδης διαβήτης

Το 27% των ηλικιωμένων πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, μία κατάσταση που προκύπτει όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του οργανισμού γίνονται ανθεκτικά στη ινσουλίνη. Όταν συμβαίνει αυτό, παρουσιάζονται υψηλότερα επίπεδα σακχάρου αίματος, που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές, όπως αγγειοπάθεια, νευροπάθεια, νεφρική νόσο, διαβητικό πόδι και ακρωτηριασμούς, καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η απώλεια βάρους καθώς και η σωματική άσκηση για 30 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορούν να σας βοηθήσουν στην πρόληψη εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη.

4. Ισχαιμική καρδιοπάθεια

Το 25% των ηλικιωμένων πάσχουν από ισχαιμική καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο) – μία κατάσταση που οφείλεται στην αθηροσκλήρυνση που δημιουργεί στενώσεις στα στεφανιαία αγγεία (τα αγγεία της καρδιάς). Οι στενωμένες ή αποφραγμένες αρτηρίες μειώνουν το οξυγόνο που φτάνει στην καρδιά). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως θρομβώσεις, στηθάγχη ή έμφραγμα. Συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη είναι η αποφυγή κορεσμένων λιπών, ζάχαρης και αλατιού, τακτική σωματική αεροβική άσκηση, απώλεια βάρους και διακοπή καπνίσματος.

3. Αρθρίτδα

Το 30% των ηλικιωμένων πάσχουν από αρθρίτιδα, δηλαδή τη φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία προκαλεί πόνο και δυσκαμψία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Για να βοηθήσετε στην καθυστέρηση εμφάνισης της αρθρίτιδας μπορείτε να ασκήστε πέντε φορές την εβδομάδα για μισή ώρα (αεροβική και αναερόβια γυμναστική), διατάσεις, να έχετε ένα φυσιολογικό βάρος, αποφυγή καπνίσματος.

2. Υψηλή χοληστερίνη

Το 40% των ηλικιωμένων εμφανίζουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης (υπερχοληστεριναιμία), οδηγώντας σε στένωση των αρτηριών, που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοαγγειοπάθεια. Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε ή να διαχειριστείτε τα υψηλά επίπδα χοληστερίνης, όπως η διακοπή του καπνίσματος και αποφυγή αλκοόλ, τακτική σωματική άσκηση, φυσιολογικό βάρος, η αποφυγή κορεσμένων λιπών και η λήψη (πολύ)ακόρεστων λιπών.

1. Υπέρταση

Το 50% των ηλικιωμένων πάσχουν από υπέρταση. Ο κίνδυνος με την υπέρταση ότι μπορεί να την έχετε για χρόνια και να μην το γνωρίζετε αλλα μπορεί να προκαλέσει άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως το έμφραγμα και τα εγκεφαλικά. Το 95% των περιπτώσεων υπέρτασης είναι «ιδιοπαθής υπέρταση», δηλαδή δεν ανευρίσκεται κάποιο αίτιο. Για να απότρέψετε ή μειώσετε την εμφάνιση υπέρτασης, μπορείτε να χάσετε βάρος, να ελέγξετε το άγχος σας, να περιορίσετε το αλάτι, αλκοόλ και να ασκήστε τακτικά, καθώς και να ελέγχετε τακτικά την πίεσή σας.