Οι αγχώδεις διαταραχές είναι μια ομάδα καταστάσεων ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από υπερβολικό και επίμονο φόβο ή ανησυχία που επηρεάζει σημαντικά την λειτουργικότητα. Είναι από τα πιο συχνά προβλήματα ψυχικής υγείας, που επηρεάζουν περίπου το 25% του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο αγχώδους διαταραχής.
Υπάρχουν διάφορες μορφές αγχωδών διαταραχών, όπως η Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ), τις Κρίσεις Πανικού (διαταραχή πανικού), τη Διαταραχή κοινωνικού άγχους και τις ειδικές φοβίες.
– Dr Αγγελάκη Χριστίνα
Αγχώδης διαταραχή – συμπτώματα
Τα συμπτώματα μιας αγχώδους διαταραχής μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε ψυχολογικά και σωματικά:
Τα ψυχολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Υπερβολική ανησυχία για διάφορες πτυχές της ζωής (προσωπικής και επαγγελματικής ζωής)
- Αισθήματα φόβου ή τρόμου, που συχνά συνοδεύονται από την αίσθηση ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί.
- Δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων λόγω υπερβολικού άγχους.
- Αποφυγή καταστάσεων που προκαλούν άγχος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και μειωμένη ποιότητα ζωής
- Διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας ή του ανήσυχου ύπνου
Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ταχυπαλμία
- Δύσπνοια
- Εφίδρωση, τρέμουλο ή αίσθημα ζάλης.
- Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ταραχώδες στομάχι ή ναυτία.
- Ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως μουδιάσματα
Αγχώδης διαταραχή και θεραπεία
Ενώ οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να είναι εξουθενωτικές, υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Η αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής, ψυχοθεραπεία και φάρμακα.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση του άγχους. Η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και ο επαρκής ύπνος είναι θεμελιώδεις. Η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα, καθώς αυτές οι ουσίες επιδεινώνουν το άγχος.
Η ψυχοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση μιας αγχώδους διαταραχής. Η ψυχοθεραπεία εστιάζει στην αλλαγή των αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος. Άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης, οι οποίες βοηθούν τα άτομα να διαχειρίζονται το στρες και το άγχος.
Φάρμακα για την αγχώδη διαταραχή
Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για να βοηθήσουν στη διαχείριση. Σε πολλές περιπτώσεις, ο συνδυασμός θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής αποδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν:
Αντικαταθλιπτικά: Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης (SNRIs) είναι συχνά θεραπείες πρώτης γραμμής.
Βενζοδιαζεπίνες: τα ηρεμιστικά προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση για το υπερβολικό και οξύ άγχος, αλλά συνήθως συνταγογραφούνται για μικρή διάρκεια λόγω του κινδύνου εξάρτησης (όπως το Ζάναξ).
Βήτα-αναστολείς: ΄φάρμακα όπως το Inderal, είναι χρήσιμα για τη διαχείριση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους, όπως οι ταχυπαλμίες (ιδίως όταν συνδέονται με άγχος επίδοσης).
Ενώ οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα ενός ανθρώπου, υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και την βελτίωση της ποιότητα ζωής.