ηλεκτροκαρδιογραφημα

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ ή ECG στα αγγλικά) είναι μία απλή εξέταση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να γίνει από ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο γιατρό, όπως καρδιολόγο, γενικό γιατρό, παθολόγο.

Η εξέταση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας αμέσως μετά.

– Dr Αγγελάκη Χριστίνα

πως γινεται το καρδιογραφημα

 Πως γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Τοποθετούνται στο δέρμα ανώδυνα 10 αισθητήρες (στα χέρια, πόδια και στο στήθος) οι οποίοι συνολικά καταγράφουν τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς. Αυτά τα σήματα καταγράφονται και μπορούν να αποκαλύψουν διάφορα προβλήματα της καρδιάς, όπως αρρυθμία, έμφραγμα, κα.

Ο χρόνος που χρειάζεται είναι 5-10 λεπτά για να γίνει το καρδιογράφημα. Δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία για το ηλεκτροκαρδιογράφημα, μπορείτε να φάτε και να πιείτε πριν. Μπορεί να χρειαστεί να ξυριστούν μερικές τρίχες στο στήθος ή σε άλλο σημείο του σώματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν καλή επαφή τα ηλεκτρόδια.

πως γινεται το ηλεκτροκαρδιογραφημα

Πότε χρειάζεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό άλλων εξετάσεων (πχ εξετάσεις αίματος: τροπονίνη) για την διάγνωση και παρακολούθηση καταστάσεων που μπορεί να επηρεάζουν την καρδιά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διερεύνηση πιθανών καρδιακών προβλημάτων, όπως στηθάγχη (πόνος στο στήθος), ζαλάδα/ίλλιγοι, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμίες και αίσθηση παλμών.

Με τη βοήθεια τους ηλεκτροκαρδιογράφηματος μπορεί να διαγνωστεί:

  • Αρρυθμίες – ανωμαλίες στο ρυθμό της καρδιάς

  • Στεφανιαία νόσος

  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου

  • Μυοκαρδιοπάθειες

Είδη Ηλεκτρογραφήματος

  • Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας: γίνεται ενώ είσαστε ξαπλωμένοι

  • Τεστ κοπώσεως: το ηλεκτροκαρδιογράφημα γίνεται ενώ είσαστε πάνω σε ένα διάδρομο ή σε ένα ποδήλατο

  • Καταγραφή 24ώρου Holter: γίνεται με ένα μικρό φορητό ηλεκτροκαρδιογράφο τον οποίο φοράτε στη μέση σας, και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς για ένα ή και περισσότερα 24ωρα, ώστε να μελετηθεί ενδελεχώς η καρδιακή λειτουργία.

Ο τύπος ηλεκτροκαρδιογραφήματος που θα χρειαστείτε εξαρτάται από το είδος των συμπτωμάτων που έχετε παρουσιάσει και τις πιθανές διαγνώσεις που υποπτεύεται ο γιατρός σας.