εγκεφαλικο επεισοδιο egkefaliko

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα εγκεφαλικά κύτταρα λαμβάνουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τη λειτουργία τους ,μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Όταν διαταράσσεται η κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, μπορεί να προκληθεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους ή να πεθάνουν.

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ανάλογα με το μηχανισμό δημιουργίας τους, διακρίνονται σε ισχαιμικά και αιμορραγικά .

– Dr Αγγελάκη Χριστίνα

Ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίζονται συχνότερα (80 %) και δημιουργούνται από απόφραξη ενός αγγείου από θρόμβο ή εμβολή. Ο θρόμβος σχηματίζεται μέσα στις εγκεφαλικές αρτηρίες από τη συσσώρευση των αθηρωματικών πλακών και προκαλεί απόφραξη (θρομβωτικό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο). Σε άλλες περιπτώσεις, ο θρόμβος μπορεί  να ταξιδεύει από την καρδιά, τις καρωτίδες ή τις σπονδυλικές αρτηρίες με την κυκλοφορία του αίματος  και να αποφράσσει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου (εμβολικό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια

Τα αιμορραγικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (20% ), δημιουργούνται μετά από ρήξη του τοιχώματος ενός εγκεφαλικού αγγείου, με αποτέλεσμα την εξαγγείωση του αίματος. Οφείλονται συνήθως σε αρτηριακή υπέρταση ή αγγειακές δυσπλασίες (ανεύρυσμα) .

Ανάλογα με το ποια περιοχή του εγκεφάλου προσβάλλεται, οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα με την ομιλία, την κινητικότητα, την αισθητικότητα, την όραση ή  τη μνήμη. Μερικοί ασθενείς αποκαθίστανται πλήρως, κάποιοι μένουν ανάπηροι και κάποιοι καταλήγουν.

Η βαρύτητα του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, αν η παροχή αίματος στον εγκέφαλο αποκατασταθεί γρήγορα , είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση με ελάχιστες ή καμία αναπηρία. Όσο πιο μεγάλη είναι η βλάβη και όσο περισσότερο καθυστερήσει η θεραπεία, τόσο πιο σοβαρή και μακροχρόνια είναι η αναπηρία. Στα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια η θεραπεία είναι συντηρητική ή χειρουργική.