αντιβιοτικα augmentin vibramycin zinadol

Αντιβίωση – Αντιβιοτικά φάρμακα

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα αποτελεσματικά για τη θεραπεία μόνο των μικροβιακών λοιμώξεων. Δρούν εξολοθρεύοντας τα μικρόβια ή αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό τους. Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από ιούς ή μύκητες.

Μέχρι πρότινος στην Ελλάδα τα αντιβιοτικά διατίθεταν από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή, επιτρέποντας την κατάχρηση και οδηγώντας στην ανάπτυξη μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε αγωγή με αντιβιοτικά μόνο όταν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο. 

Ποιο είναι το “καλύτερο αντιβιοτικό”;

Οι ασθενείς συχνά ρωτάνε πιο είναι το “καλύτερο” αντιβιοτικό που μπορούν να λάβουν για μία λοίμωξη. Τα αντιβιοτικά δεν είναι γενικής χρήσεως φάρμακα, ως εκ τούτου το “καλύτερο” αντιβιοτικό που μπορείτε να πάρετε είναι το ειδικό αντιβιοτικό προς το οποίο έχει ευαισθησία το μικρόβιο που έχει δημιουργήσει τη λοίμωξη. Όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση σε ένα αντιβιοτικό, μπορεί να χρειαστεί καλλιέργεια και δοκιμασία ευαισθησίας για την επιλογή του καλύτερου αντιβιοτικού.

Σε πόσα 24ωρα δρα η αντιβίωση;

Συνήθως δρα σε δύο 24ώρα (σε 48 ώρες). 

Η διάρκεια της θεραπείας θα πρέπει να καθορίζεται από την ανταπόκριση του ασθενούς και τις οδηγίες του γιατρού. Συνήθως η λήψη της αντιβίωσης συνεχίζεται για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Λίστα αντιβιωτικών

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα από τα πιο γνωστά αντιβιοτικά φάρμακα. Οι αντενδείξεις και οι προφυλάξεις παρουσιάζονται συνοπτικά, οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να ανατρέχουν στο ενημερωτικό φυλλάδιο της αντιβίωσης και να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

AUGMENTIN

Το Augmentin είναι ένας συνδυασμός δύο φαρμάκων. Κάθε κάψουλα Augmentin περιέχει αμοξικιλλίνη και κλαβουλανικό οξύΕνδείκνυται για τη θεραπεία των λοιμώξεων σε ενηλίκους και παιδιά, όπως:  

•     παραρρινοκολπίτιδα, μέση ωτίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα, δερματικές λοιμώξεις και λοιμώξεις μαλακών μορίων, δήγματα από ζώα, οδοντικά αποστήματα, κυτταρίτιδα, οστικές και αρθρικές λοιμώξεις, ιδιαίτερα οστεομυελίτιδα.

Αντενδείξεις: ένας ασθενής θα πρέπει να αποφύγει τη λήψη Augmentin αν έχει υπερευαισθησία στις πενικιλλίνες. Η αμοξικιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται εάν υπάρχει υπόνοια λοιμώδους μονοπυρήνωσης. 

Προφυλάξεις: σοβαρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας (αναφυλαξία) έχουν αναφερθεί σε ασθενείς υπό θεραπεία με πενικιλλίνη. Αυτές οι αντιδράσεις είναι πιθανότερο να εκδηλωθούν σε άτομα που έχουν ιστορικό υπερευαισθησίας στην πενικιλλίνη και σε ατοπικά άτομα.

ZINADOL

Το Zinadol περιέχει κεφουροξίμη (cefuroxime) το οποίο είναι αντιβιοτικό που ανήκει στην ομάδα των ημισυνθετικών κεφαλοσπορινών 2ης γενεάς. To Zinadol ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που αναφέρονται παρακάτω σε ενήλικες και παιδιά:

•     στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, μέση ωτίτιδα, παροξυσμοί χρόνιας βρογχίτιδας, κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα, μη επιπλεγμένες λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων, θεραπεία πρώιμης νόσου του Lyme.

Αντενδείξεις: όταν υπάρχει ιστορικό υπερευαισθησίας σε αντιβιοτικά με κεφαλοσπορίνες, ή  σε οποιοδήποτε άλλο τύπο β-λακταμικού αντιβακτηριακού παράγοντα (πενικιλλίνες, μονομπακτάμες και καρβαπενέμες).

VIBRAMYCIN

Το Vibramycin περιέχει δοξυκυκλίνη και είναι δραστικό προς πολλές κοινές λοιμώξεις και μικρόβια, ορισμένα από τα οποία παρατίθενται παρακάτω:

•     αναπνευστικές λοιμώξεις που οφείλονται στο Mycoplasma pneumoniae, μη επιπλεγμένες ουρηθρικές, ενδοτραχηλικές λοιμώξεις, όπως και λοιμώξεις του ορθού επί ενηλίκων που οφείλονται στο Chlamydia trachomatis, επιπεφυκίτιδα με έγκλειστα, που οφείλεται στο Chlamydia trachomatis, μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα.

Αντενδείξεις: η χρήση του Vibramycin αντενδείκνυται σε ασθενείς που παρουσιάζουν υπερευαισθησία στη δοξυκυκλίνη, σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα του φαρμάκου ή σε οποιαδήποτε από τις τετρακυκλίνες, σε κύηση και σε παιδιά κάτω των 8 ετών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΡΑΝΤΕΒΟΥ – 6993.400.600

Η γιατρός δέχεται ασθενείς με ραντεβού. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη γραμματεία στο τηλέφωνο 6993.400.600 για ραντεβού και περισσότερες πληροφορίες. Το ιατρείο βρίσκεται στο Χολαργό – Αθήνα.